Niinkuin tuossa aiemmin vihjailinkin, on hampaaseeni nyt tehty kruunu. Prosessi oli jonkin verran kivulias, mutta onneksi kahden viikon hammassärky ja vihlonta tuntuu nyt olevan taaksejäänyttä elämää..

Hommahan eteni niin, että hampaastani ensin porattiin vanhat paikat pois ja sitä muotoiltiin muutenkin. Minun tapauksessani jäljelle jäi hampaan juuret ja kartion muotoinen osa ytimen ympärille. Tämä homma tapahtui hyvin puudutettuna ja oli jokseenkin kivutonta. Tosin puudutetta lisättiin puolivälissä, kun alkoi vihloa. Sitten otettiin muotit ylä ja alaleuasta sellaiseen muovailuvahamaiseen aineeseen. Lopuksi hampaaseen laitettiin vielä väliaikainen paikka.

Toinen käynti oli viikon päästä ensimmäisestä. Viikon aikana oli ko. hampaaseen valmistettu hammaslaboratoriossa keraaminen kruunu muottieni mukaan. Hammas oli myös värjätty siten, että se muistutti mahdollisimman paljon viereisiä hampaita, eikä erottunut joukosta. Toisella käynnillä ei laitettu puudutusta, jotta pystyisin tuntemaan purennan yms. Ensin väliaikainen paikka poistettiin. Se lähti suht helposti, eikä kirpaissut kuin hetken. Eniten vihlontaa aiheutti hampaan tyngän desinfiointi, josta etukäteen varoiteltiinkin. Tunne oli kuitenkin suhteellisen hetkellinen. Desinfioinnin jälkeen kruunu liimattiin tyngän päälle.

Kruunua ei todellakaan erota ulkonäöltä muiden hampaiden joukosta, niin taidokkaasti se on tehty. Kielellä tietty tuntee, että pinta on erilainen, sellainen sileämpi.

Särkyä tosiaan oli sekä väliaikaisen paikan aikana, että kruunun asennuksen jälkeen yhteensä n. kahden viikon ajan. Nyt kun kävin viimeisellä kontrollikäynnillä hampaan purentaa tarkastettiin ja hammasta hiottiin ja sen jälkeen särky on helpottanut. Pientä vihlontaa vielä lähinnä kylmiä tuotteita nauttiessa esiintyy, mutta olen luottavainen, että sekin vielä häviää.

Tulipahan kirjoitettua pitkä sepustus. Jos joku muukin on teettänyt kruunun, olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia. Miksei myös muita hammaslääkärikokemuksia. Itse olen hammaslääkäripelkuri, mutta pitkäaikainen hoitosuhde samaan hammaslääkäriin ja hänen asenteensa potilaitaan kohtaan on helpottanut paljon.